Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2007

Εταιρία Θεάτρου ΠΡΟΣΩΔΙΑ – Θέατρο Β Α Φ Ε Ι Ο
Αγ. Όρους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115, Μετρό Κεραμεικού 104 47 Βοτανικός ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-3425.637, 210-7511.522 * email:
vafeio@yahoo.gr

«Απ’ έξω»
η Μέσα στο θέατρο ΒΑΦΕΙΟ
η πρεμιέρα του έργου του Ανδρέα Θωμόπουλου ?

Σε κλίμα ανασφάλειας και με τη δαμόκλεια σπάθη του νέου πλειστηριασμού του θεάτρου που ορίστηκε από την ΚΕΔ (Κτηματική Εταιρία Δημοσίου) για τις 15.11.07, ξεκινάει την ίδια μέρα, Πέμπτη 15 Νοεμβρίου στις 9.15μ.μ., στο θέατρο ΒΑΦΕΙΟ (Αγ. Όρους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115, Μετρό Κεραμεικού, τηλ: 210-3425.637, 210-7511.522), το καινούργιο έργο του πολυβραβευμένου Ανδρέα Θωμόπουλου «Απ’ έξω».
Η σύγχρονη κωμωδία «Απ’ έξω», έργο βραβευμένο από το ΥΠ.ΠΟ. το 2000, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Αθηναϊκό κοινό από το θίασο ‘Προσωδία’ και σε σκηνοθεσία Λάκη Καραλή.
Δύο περιθωριακοί τύποι, μια πρώην ηθοποιός θεάτρου και τραγουδίστρια όπερας (η Πέρση) και ένας πλανόδιος μουσικός (ο Διογένης), συναντιούνται κάθε βράδυ στο συνηθισμένο τους παγκάκι, στο πάρκο. Όμως απόψε, δίπλα τους κάθεται ένα τρίτο πρόσωπο, ένας παράξενος ξένος που διαβάζει εφημερίδα και ασχολείται με το χρηματιστήριο.
Δύο άνθρωποι που η ζωή τούς έχει αφήσει «απ’ έξω», σε ένα κόσμο που κυνηγάει το κέρδος, ζουν με αγάπη, απλότητα, ανθρωπιά και αξιοπρέπεια και αφηγούνται την ιστορία τους σε μια τρυφερή ιλαροτραγωδία.
Οι τέσσερις πρώτες παραστάσεις του έργου -15, 16, 17 & 18 Νοεμ.- θα είναι δωρεάν για το κοινό, σαν ένδειξη ευχαριστίας προς όλους εκείνους, επώνυμους και ανώνυμους (καθώς και του πρόσφατου ενδιαφέροντος του ΥΠΠΟ), που συμπαραστέκονται στο θέατρο στη δοκιμασία του πλειστηριασμού του.
Ο Ανδρέας Θωμόπουλος για το έργο
«… Μια τραγική κωμωδία ή μια κωμική τραγωδία είναι το έργο…Όλοι μας είμαστε και οι "Από Μέσα" και οι "Απ’ Έξω". Κι όποιος την αρνείται αυτή την ευτυχισμένη τραγωδία της ζωής… χάνει … Τον Διογένη τον αγαπώ γιατί ζει χωρίς φόβο ή ανασφάλεια στο παρόν, ούτε στο χτες ούτε στο αύριο. Την Πέρση την λατρεύω γιατί, έχοντας ενώσει μέλλον, παρόν και παρελθόν σ' ένα αδιαίρετο Ένα, ζει και κινείται σαν να ίπταται μισό μέτρο πάνω απ' το έδαφος. Τον πλανημένο εραστή του Κέρδους δεν τον αγαπάω, τον συμπονώ. Γιατί ξέρω πόσο εύκολο είναι να περιχαρακωθεί ο άνθρωπος και να εγκλωβιστεί στην άγνοιά του, να την αναγάγει σε αξίωμα ζωής και, κυνηγώντας το κέρδος για ίδιον όφελος, να τελειώσει τη ζωή του χωρίς να έχει ζήσει … Πέρασα καλά ακούγοντας αυτούς τους τρεις …. Σπουδαίοι δάσκαλοι και οι τρεις τους…»
Για τον Πλειστηριασμό
Η ΚΕΔ, που υπερασπίζεται τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου, έκρινε ξαφνικά και χωρίς καμιά προειδοποίηση ότι δεν την συμφέρει πλέον η μίσθωση και αποφάσισε να δημοπρατηθεί το ΒΑΦΕΙΟ τον Σεπτέμβριο.
Μετά από μία μεγάλη κινητοποίηση πολυάριθμων καλλιτεχνών, φορέων και του Τύπου, η δημοπρασία πήρε δύο (2) φορές αναβολή.
Η κίνηση της ΚΕΔ είναι προκλητική και προσβλητική για όλον τον πνευματικό κόσμο της χώρας. Εδώ και χρόνια στην Ελλάδα κατεδαφίζονται θέατρα, ενώ πουθενά, σε καμιά χώρα της Ευρώπης, θέατρο δεν έχει αγγιχτεί. «Το μάτι του Πολιτισμού είναι το θέατρο, και ο θεσμικός ρόλος της Πολιτείας είναι αυτό το ‘μάτι’ να βλέπει ξεκάθαρα και εποικοδομητικά».

Η προσπάθειες για την οριστική ματαίωση του Πλειστηριασμού (οι οποίες σύντομα θα ανακοινωθούν) και οι εκδηλώσεις συμπαράστασης συνεχίζονται αμείωτες, ενώ γίνεται διαρκής ενημέρωση και συγκεντρώνονται υπογραφές από το blog http://art-os.blogspot.com
«Απ’ έξω»
Σύγχρονη Κωμωδία του Ανδρέα Θωμόπουλου
Από το θίασο ΠΡΟΣΩΔΙΑ

Σκηνοθεσία Λάκης Καραλής
Μουσική Μάριος Στρόφαλης
Σκηνικά Λαμπρινή Καδαρά
Κοστούμια Φωτίκα Κάραλη
Φωτισμοί Φάνης Κατέχος
Παίζουν: Λάκης Καραλής, Μαρία Σκούπα και ο κύριος με την εφημερίδα
Παίζει ζωντανά τσέλο η Ίσιδα Μουζά
Παραστάσεις: Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο στις 9:15, Κυριακή στις 8:00μμ.
Διάρκεια: 70’
Εισιτήρια: 15 ευρώ, 10 ευρώ φοιτητικό, ατέλειες δεκτές

για το Θέατρο Βαφείο
Λάκης Καραλής, τηλ: 6946-013.469
Μαρία Σκούπα, τηλ: 6946-27.22.10

Δεν υπάρχουν σχόλια: