Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2007

Το Ελληνικό Δημόσιο ξεπουλάει το Θέατρο ΒΑΦΕΙΟ, στις 18 Σεπτ. 2007

Προσοχή !!!
Ξεπουλιέται ο Πολιτισμός στο μαύρο χρήμα !
Το Ελληνικό Δημόσιο ξεπουλάει σκανδαλωδώς, άρον-άρον
και εν μέσω εκλογών, το Θέατρο «Βαφείο»
κατόπιν πιέσεων γνωστών οικονομικών παραγόντων
με σκοτεινή πορεία στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου !
Πλειστηριασμός στις 18 Σεπτεμβρίου 2007.


Το Θέατρο «Βαφείο», είναι ένας σημαντικός χώρος πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Αγίου Όρους 16 και Κωνσ/λεως 115, στο Βοτανικό.
Τα εφτά χρόνια της λειτουργίας του υπήρξε ένα πολύ ζωντανό κύτταρο πολιτισμού, για την τέχνη και την κοινωνία της περιοχής.
Αν και ο χώρος είναι μικρός μόλις 140 τ.μ, έχει μεγάλη ιστορική αξία γιατί αποτελεί τμήμα του ιστορικού βαφείου, φινιριστηρίου της οικογενείας Σικ, ιδρυθέν το 1885.
Πρόκειται για ένα όμορφο θεατράκι, στο οποίο έχουν γίνει δεκάδες παραστάσεις. Τελευταία δουλειά του ήταν η «Μήδεια» του Ευριπίδη, η οποία ακόμα περιοδεύει στην Ελλάδα και το εξωτερικό και μάλιστα έγινε ταινία, που θα πάει στις Κάνες του χρόνου (με παραγωγό το Στούντιο Άλφα-Δ.Ευαγγελόπουλο και σκηνοθέτες τον Ανδρέα Θωμόπουλο και τον Λάκη Καραλή).
Το κτίριο αυτό το έχει μισθώσει η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία θεάτρου «Προσωδία», με επικεφαλής το σκηνοθέτη-μουσικό Λάκη Καραλή και μια ομάδα είκοσι αξιόλογων ηθοποιών, οι οποίοι εντός ολίγου θα είναι άστεγοι, από την ΚΕΔ (Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου), ακολουθώντας το παράδειγμα κι άλλων θεάτρων, όπως το πρώην Θέατρο ‘Εμπρός’.
Το κτίριο ήταν εγκαταλειμμένο και σε άθλια κατάσταση, κατοικία τρωκτικών και σκόνης αιώνων, για τουλάχιστον 50 χρόνια. Η ομάδα του «Βαφείου», αφού το μίσθωσε, το αποκατέστησε και το διαμόρφωσε σε θέατρο με κόπο, πόνο και χρήμα.
Το θέατρο ΒΑΦΕΙΟ βγαίνει σε Δημοπρασία στις 18 Σεπτεμβρίου 2007 και αυτός ο θαυμάσιος χώρος θα γίνει μπαρ, σκυλάδικο ή πολυκατοικία, ή θα γκρεμιστεί !
Η ΚΕΔ, που υπερασπίζεται τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου, έκρινε ξαφνικά και χωρίς καμιά προειδοποίηση ότι δεν την συμφέρει πλέον η μίσθωση και το πουλάει.
Εδώ ανακύπτουν τα εξής ερωτήματα:
1. Αφού το κράτος χρειάζεται ρευστό, γιατί δεν πουλάει ένα από τα χιλιάδες ακίνητα της ΚΕΔ που δεν είναι μισθωμένα, που μένουν ερειπωμένα και σε άθλια κατάσταση, έρμαια των καταπατητών και της φυσικής φθοράς, που στο κάτω-κάτω είναι και μεγαλύτερα σε έκταση και θα κερδίσει περισσότερα;
2. Γιατί, αν έπρεπε να το αξιοποιήσει ή να το πουλήσει, δεν το είχε κάνει εδώ και 50 χρόνια, που ήταν ερείπιο και προτού γίνει θέατρο;
3. Γιατί το πουλάει εν μέσω εκλογών που ο κρατικός μηχανισμός είναι αδρανής, και τόσο αιφνιδιαστικά (1 Σεπτέμβρη το μάθαμε, στις 18 Σεπτέμβρη πουλιέται), γνωρίζοντας πως είναι δύσκολο ένα θέατρο να κατέχει 250.000 Ευρώ (τιμή εκκίνησης) ώστε να πάρει μέρος στη δημοπρασία;
4. Γιατί το συμφέρον του Δημοσίου είναι να καταστρέψει ένα υγιές θέατρο, πουλώντας το σε ιδιώτη και δεν το χρησιμοποιεί διαφορετικά; Πόσα χρήματα θα κερδίσει; Και επιτέλους, το συμφέρον του δημοσίου, δηλαδή της κοινωνίας και όλων των πολιτών τελικά αξιολογείται μονάχα με οικονομικά κριτήρια;
5. Γιατί το Ελληνικό Δημόσιο χαρίζει με επιδοτήσεις δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για ανέγερση αθλητικών εγκαταστάσεων σε Ανώνυμες Εταιρείες όπως είναι οι ΠΑΕ, (βλ. γήπεδο Καραϊσκάκη (Ολυμπιακός), Βοτανικός (ΠΑΟ), και το πολύ πρόσφατο προσύμφωνο του ΟΔΔΥ για το γήπεδο της ΑΕΚ) και την ίδια στιγμή για τον Πολιτισμό και τις μη κερδοσκοπικές εταιρείες (και για ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα) επιφυλάσσει τέτοια αντιμετώπιση;

Η ειρωνεία της τύχης είναι ότι η προγραμματισμένη παράσταση του θεάτρου φέτος είναι το έργο του Ανδρέα Θωμόπουλου «Απ’ Έξω», τη στιγμή που ο θίασος πετάγεται κλωτσηδόν όντως «απ’ έξω»!
Βοηθείστε μας! Έχουμε εξαντλήσει κάθε νομική δυνατότητα, δεδομένου ότι είμαστε θέατρο-μη κερδοσκοπική επιχείρηση και τα δικαιώματά μας είναι περιορισμένα, μήπως «συγκινηθεί» ή ευαισθητοποιηθεί κάποιος από τους αρμοδίους φορείς και σταματήσει τον παραλογισμό αυτό. Είμαστε βέβαιοι πως αν ήταν άλλη εποχή, λιγότερο κερδοσκοπική, το ΥΠ.ΠΟ. θα είχε παρέμβει. Αλλά ακόμα και τώρα μπορεί, αν διαθέσει λίγο χρόνο από την προεκλογική εκστρατεία του.
Θεωρούμε ότι η βιαστική κίνηση της ΚΕΔ είναι προκλητική και προσβλητική για όλον τον πνευματικό κόσμο της χώρας, κυρίως για τον ύπουλο και βεβιασμένο τρόπο που γίνεται. Τελικά το χρήμα εξουσιάζει κι αποφασίζει στη χώρα αυτή; Άλλη αξία δεν υπάρχει στην Ελλάδα;
Τουλάχιστον, ας ενημερωθούν οι καλλιτέχνες, και όσοι απ’ αυτούς μπορούν οικονομικά και επιθυμούν, να το διεκδικήσουν στις 18 Σεπτέμβρη, για να παραμείνει ο χώρος καλλιτεχνική στέγη.
Νιώθουμε πικρία, θλίψη, αγανάκτηση και βαθύ αίσθημα αδικίας και ασέβειας απέναντι στην Τέχνη. «Άλλωστε, σε αυτή τη χώρα», όπως λέει κι ο ποιητής, «είθισται να δολοφονούν τους ποιητάς!».
«Κι επειδή τρώγοντας έρχεται η όρεξη …
και ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται …
στην περίπτωσή μας,
όποιος δεν πεινάει έρχεται να Φάη.
Απόψε σερβίρεται θέατρο…»

Είμαστε βέβαιοι πως όλα τα ευαίσθητα άτομα, οι καλλιτέχνες, οι πνευματικοί άνθρωποι και το κοινό, αυτή τη φορά ψηφίζουν «θέατρο Βαφείο».
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΡΑ !
ΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟ ΑΥΤΟ !
ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΥΤΗ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑ…!
Συγκεντρώσεις Διαμαρτυρίας
Τρίτη 11 Σεπτ., στις 7μ.μ., στην Πλατεία Συντάγματος
και
Τρίτη 18 Σεπτ., στις 9.30 το πρωί, έξω από τα γραφεία της ΚΕΔ
(Λεωφ. Αλεξάνδρας 158Α, έναντι Αρείου Πάγου)

Πληροφορίες:
Σκούπα Μαρία τηλ: 6946-27.22.10, Λάκης Καραλής τηλ: 6946-013.469

Δεν υπάρχουν σχόλια: